Anders Carlberg har avlidit.

AndersCarlbergMed sorg i hjärtat tar jag emot beskedet om Anders Carlbergs död. Han var en förebild för oss alla. Växte upp i Gubbängen, inte långt från där jag bor, inte rädd för att kämpa för det han tror på, känd från Kårhusockupationen 1968, (fanns i bild på Palme-filmen som just sänts i TV). Grundare av Fryshuset, alltid på de utsattas sida, istället för att bara se de unga i värstinggängen som problem såg han dem, talade med dem, gav dem tillbaka tron på sig själva och livet. Man kan säga att han med åldern uppnådde allt större vishet, samtidigt som hans engagemang och hjärtats värme inte svalnade. På honom passar verkligen orden från Ps 92 in:
    De rättfärdiga grönskar som palmer,
    växer höga som cedrar på Libanon.

    De är planterade i Herrens hus
    och grönskar på vår Guds förgårdar.

    Ännu i hög ålder skjuter de skott,
    de är fulla av sav och kraft

Jag träffade Anders senast i september på Fryshuset då han deltog i dialogsamtalet Hedningarnas förgård.

Detta inlägg publicerades i Samhälle och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Anders Carlberg har avlidit.

 1. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Anders Carlberg var en sällsynt äkta människa.
  Av alla deltagare på Hedningarnas Förgård var Anders Carlberg den som gjorde starkast intryck och den jag sökte upp för att tacka personligen.
  Det som utmärkte Anders Carlberg i alla sammanhang han deltog i var hans äkta närvaro dvs han spelade aldrig någon roll förutom rollen som medmänniska.

  Må han vila i frid
  // Irène

 2. Frid över Anders minne. Han var verkligen en ”bjässe” på det godas område, genom så många år. Ett minne jag har av Aneders är att han för 10-15 år sedan besökte St Josefsföreningen i Stockholm. Pratade klokt och begripligt om sådant somm var viktigt för honom, bl a sitt kära Fryshus. Jag hade lockat honom att komma och berätta. Min rädsla var snarast att några av medlemmarna inte skulle uppskatta honom till innehåll och stil. Men det vart tvärtom: just dessa personer sade att det var den bäste programpunkt som föreningen haft på många år. Anders gjorde succe. Han kryddade med många bibilecitat, han var snarast besiken på att bibelkunskapen var så skral i den illustra föreningen, berättade han för mig efteråt.

  Anders bidrag i panelen under debattdagen i höstas, Hedningarnas förgård, var mycket kraftfullt och inkännade; jag hörde röster intill mig som sade: ”Här talade en helig man.”. Bengt vet nog om panelsamtalet ligger kvar på SVT Play, missa det inte i så fall!

  Anders, R.I.P.

 3. bema skriver:

  Krister! Båda dagarna från Hedningarnas förgård finns på denna länk:
  http://www.svt.se/nyheter/svtforum/hedningarnas-forgard-1
  Dag 1 Kungl vetenskapsakademin längst upp, en större ruta, dag 2, Fryshuset, mindre ruta nedanför och till höger om texten. Anders talar i senare delen av videon. Lyssna också på det efterföljande samtalet med publiken som finns med i videon där han svarar någon i publiken och talar för tolerans och att lyssna till varandra. Ja, det fanns verkligen något över honom, en doft av frid, humanitet, kärlek som det inte finns något bättre ord för än helighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s