KKS på Stiftsungdomsdagar i Vadstena: Det förkunnas för lite om livet i den helige Ande i kyrkan

4 augusti höll KKS en workshop i samband med Stiftsungdomsdagarna i Vadstena som SUK  arrangerade. Jag var med diakon Pancho Chin A Loi och presenterade den Karismatiska förnyelsen och visade delar av den 30 min långa DVD-filmen A NEW PENTECOST som ICCRS (International Catholic Charismatic Renewal Services) tagit fram. Kortversion här:

Den Helige Ande kallas hjälparen, den som ger oss kraft i det kristna livet. Trots att Karismatiska förnyelsen funnits i Katolska kyrkan sedan 1967 och att mer än 120 miljoner människor berörts av den, och trots att alla de sista påvarna sagt att Karismatisk förnyelse är mycket viktigt, så är de allra flesta överens om att livet i den Helige Ande förkunnas alltför lite i våra församlingar.

Pingstens Ande har alltid funnits över kyrkan, utan den vore allt liv förtorkat och Jesus och gemenskapen kring honom en för längesedan bortglömd sekt. Karismatisk förnyelse handlar inte om något annat än detta: Att medvetandegöra, bejaka och praktisera livet i den Helige Ande. Det är inget vi själva har kontroll över, Gud inbjuder oss att överlåta oss och låta oss ledas av Anden.

Karismatiska förnyelsens syfte är att proklamera Pingstens fulla nåd i hela kyrkan. Den helige Andes roll i Kyrkan  har inte ändrats sedan kyrkans första tid. Apostlarna var mycket noga med att den fulla initiationen i det kristna livet också omfattade ett personligt mottagande av den helige Ande, det som med Apostlagärningarnas terminologi kallas ”dopet i den helige Ande”, vilket medförde olika nådegåvor och en påtaglig förändring som erfars både av den som mottar andedopet, och att utomstående kan konstatera att något nytt har skett med personen.

Ett personligt mottagande av den Helige Ande är något som hör till en fullständig kristen initiationen. Denna nåd leder oss in i en personlig levande relation med Gud, Fadern, sonen och den helige Ande och hjälper oss att söka helgelse i våra liv. De olika nådegåvor, karismer vi får ta emot är enligt Andra Vatikankonciliets dokument om Kyrkan ändamålsenliga och nyttiga för Kyrkans uppbyggnad (Lumen gentium, nr 12).

Beviset på Andedopets autenticitet är inte i första hand avhängigt i en analys av erfarenheten i sig själv, utan snarare av de effekter det får i de enskilda personernas liv och i de frukter som frambringas. I många officiella uttalanden från Kyrkan pekas just på de goda frukterna som förnyelsen frambringar.

img

Karismatiska förnyelsen är inte ute efter att bilda någon ny kyrka, utan främja Andens liv i hela Katolska kyrkan. Den har ingen enskild grundare, ingen starkt sammanhållen struktur, inga medlemslistor utan kommer till uttryck i en mängd av varandra oberoende initiativ såsom bönegrupper, bibelskolor, kommuniteter, TV-stationer, seminarier, olika missioner mm. Inte desto mindre är det samma grundläggande erfarenhet och samma generella målsättning som förenar alla dessa olika uttrycksformer, och relationerna mellan de olika delarna kännetecknas av nätverk och informellt samarbete som finns både på lokal nivå, stiftsnivå, nationell och internationell nivå. Helt naturligt relaterar man till varandra och upplever sig som medlemmar i en och samma familj. Det finns inget behov av mer fasta formella strukturer – man är medvetna om att man redan är fullt inlemmade i Katolska kyrkans gemenskap, vilket är fullt tillräckligt.

Ett minimum av struktur är dock praktiskt. KKS (Katolsk karismatisk förnyelse i Sverige) har till uppgift att samordna och främja förnyelsen i vårt land och hålla kontakt med stiftet samt med förnyelsen internationellt.

KKS hemsida: www.katolsktfonster.se/kks

ICCRS (International Catholic Charismatic Renewal Services) är ett serviceorgan och en officiellt erkänd juridisk person i kyrkan enl den kanoniska lagen § 116 och har statuter utfärdade som reglerar dess målsättning och struktur. ICCRS arbetar under Påvliga rådet för lekmännen och består av ett internationellt råd samt ett servicekontor i Rom.

Uppgiften för ICCRS är att samordna och främja CCR på världsplanet samt utgöra ett kommunikations- och samarbetsorgan gentemot Katolska kyrkan officiellt, att samordna och verka för enhet mellan de olika uttrycken för Karismatisk förnyelse i hela världen, samt etablera dialog med andra kyrkliga rörelser inom Katolska kyrkan och med andra gemenskaper ekumeniskt inom kristenheten.

ICCRS hemsida: www.iccrs.org

Läs mer om workshopen i Vadstena här.

img

img

img

img

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till KKS på Stiftsungdomsdagar i Vadstena: Det förkunnas för lite om livet i den helige Ande i kyrkan

 1. Carina skriver:

  Intressant. Undrar dock huruvida de ”karismatiska” katolikerna skiljer sig från de ”icke-karismatiska”? Förutom detta om den helige Ande? Har se tex insett att de inte ska (får, för att gå kalla dig kristen) tillbe änglar, människor (sk helgon), ikoner etc som övriga inom katolicismen de facto gör, som för övrigt många inom svk o frikyrkorna inympat på senare tid? Insett att Maria, Jesu jordiska mor, dvs människa, är lägre stående än Jesus, och inte ska tillbes?!
  Väljer man Jesus följer man Honom. Hela vägen och det är inte bara att säga att man är kristen utan även följa innebörden, tex inte tillbe andra gudar.
  Katolicismens metoder skiljer sig inte mycket från new ages metoder. Vad urskiljer då en kristen.
  Men upp till bevis.
  Själv ville jag inte vara kvar i min religion (new age) när jag blev frälst. Jag konverterade till (biblisk) kristendom. Varför gör inte de katoliker som blivit frälsta det? Varför vara kvar o avguderi? Läs om alla kungar i GT.

  Blir ni arga o upprörda bjuder jag på det. Tycker det är mycket flum som får ta över Jesu plats o bibelns syn på ett kristet liv.
  Allt gott

  • Carina skriver:

   Ber om ursäkt för alla stavfel. Skyller på mobilens snäva skärm;-).
   Ville avsluta med att jag inte har några ambitioner att ”slå ned” på andra. Men önskar svar på vad som skiljer åt o varför de är kvar? Med Bibeln som stöd kan jag inte förstå det. Ett nytt påfund är att alla ska vara så fromma o testa varandras metoder o vara vänner, inte stöta sig. Det är det jag undrar över. Inte att vara en glädjedödare.
   Känner katoliker som blivit frälsta som.för allt o världen inte skulle kunna vara kvar o delta o de ockulta riterna. Så jag undrar ärligt o uppriktigt. Vad händer?

  • bema skriver:

   Carina!
   Tack för kommentar. Nej, vi blir inte arga. Tvärtom är det viktigt att vi talar med varandra och reder ut missförstånd och frågor som vi har.

   Dina invändningar tycks gälla katolsk tro som sådan, inte den karismatiska förnyelsen. Det är sant att karismatiska katoliker är katoliker fullt ut och trogna vår kyrkas herdar. Vi bildar ingen ny kyrka.

   Men din uppfattning om vad katolsk tro är stämmer inte.
   New Age är en nyandlig rörelse som inte är förenlig med Katolsk tro.
   För Katolsk tro gäller att Jesus är i centrum. Han och den treenige Guden är det enda som tillbedjes, ingenting annat. Maria, änglarna, helgonen, alla vi kristtrigna tillhör skapelsen och kan inte bli föremål för tillbedjan.
   Vi vördar Maria som den som födde vår Frälsare, och vi tycker det är självklart att hon har en alderles särskild plats i frälsningsordningen, konstigt vore det annars.
   Mer om katolsk tro kan du läsa om i ungdomskatekesen YOUCAT som givits ut på svenska av bokförlaget Catholica. Det är en grundbok i katolsk kristen tro som är uppskattad också av många kristna utanför katolska kyrkan eftersom den tra upp den kristna trons grunder, det som är gemensamt för alla oss kristna.
   http://www.catholica.se/Visa_detaljer.asp?BokID=232

   Guds välsignelse önskar jag dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s