Rättsövergrepp mot kvinnor i El Salvador. Katolska kyrkan borde vara en del av lösningen, ej en del av problemet.

Teodora del Carmen Vasquez, kvinnan som jag skrev om igår som avtjänar ett 30-årigt fängelsestraff för att ett sent missfall efter att ha blivit misshandlad av män och slagen i magen tolkades som en medvetet framkallad abort är inte ett enstaka rättsövergrepp, utan verkar följa ett mönster i i El Salvador.

Evelyn Schreiber skrev i DN 18 dec:

”I somras dömdes en nittonåring till samma straff. Den unga kvinnan hade blivit våldtagen och visste inte att hon var gravid när hon sökte vård för magsmärtor. Missfall, konstaterade läkaren och nu är kvinnan dömd för mord…
Just nu sitter det ett trettiotal kvinnor fängslade i El Salvador anklagade för att ha försökt avsluta en graviditet. Oavsett om det varit naturliga komplikationer eller avsiktliga aborter, så är de offer för samma misogyna samhälle.”

Detta är inte frågan om respekt för liv och människovärde, utan en grov kränkning av människors liv och värdighet. Kvinnor med graviditetskomplikationer vågar inte söka vård av rädsla för att anmälas och straffas, och sjukvårdspersonalen kan neka dem vård av rädsla att bli indragen i vad som kan komma att betraktas som kriminella handlingar. Vi får en rädslans och tystnadens kultur istället för en kultur där respekt för liv och människovärde står i centrum.

Evelyn Schreiber som tagit del av Amnesty-rapporten skriver:

”Poliserna som hittade Carmen Vasquez på badrumsgolvet för tio år sedan vägrade att ge henne vård, trots att hon låg avsvimmad i en pöl av blod. För vad de såg var inte en kvinna i akut behov av omsorg – utan en potentiell brottsling. I stället för att stoppa blödningen satte de handklovar på henne.”

Det är viktigt att också vi katoliker speciellt reagerar. Stränga abortlagar motiveras ju av kristendomens syn på människovärdet som odelbart och att människolivet är skyddsvärt och får inte kränkas. Särskilt i länder där katolska kyrkan har en stark maktposition uppstår lätt en ohelig allians mellan kyrkan och den världsliga makten. Man slutar tänka och reflektera över vilka konsekvenser de regler man ställer upp får och det urartar till ett maktmissbruk som ställer till skada och kränker människovärdet istället för att bygga upp kärlekens civilisation.

Att alltid se en potentiella brottslingar i kvinnor som får missfall och missa att se att det finns en människa i nöd som behöver hjälp som tycks vara fallet i El Salvador är ett tydligt exempel på detta. Ett annat exempel på denna ensidighet där kyrkans regler får motsatt verkan till vad de är till för är vad jag för några år sedan hörde från min kollega Staffan Bergström som jobbade med mödrahälsovård i ett afrikanskt land. Kvinnor med missfall kom ofta in svårt blödande, och det fanns ont om material. En livräddande behandling kunde vara att lägga in en kondom som fylldes med vätska i underlivet för att stoppa blodflödet. Nunnorna på det katolska sjukhus där Staffan arbetade var så negativt inställda till kondomer att de vägrade att använda dem ens för detta livräddande syfte. Om de gjorde det skulle de kunna anklagas av sina överordnade för att främja preventivmedel. Jag antar att detta är mer än en vandringshistoria utan att det är sådant som förekommit vid mer än ett tillfälle. De flesta katolska hjälparbetare är givetvis mer förnuftiga än så.

Både tidigare påven Benedictus XVI med sin kärva teoretiska moralteologi och påve Franciskus med sin pastorala inriktning skulle fördöma dessa former av kontraproduktivt agerande. Påve Franciskus har ju betonat kyrkans pastorala uppgift i världen genom att beskriva henne mera som ett fältsjukhus med uppgift att förbinda de nödlidande än som en borg som kontrollerar och utesluter människor.  Poliserna som tog hand om Teodora del Carmen Vasquez där hon låg blödande på golvet var säkert också katoliker, kanske gick de i mässan varje söndag. I det läget hon befann sig i spelar det egentligen ingen roll om henens tillstånd berodde på en framkallad abort eller ofrivilligt missfall, hon var en människa i nöd som först behövde fältsjukhusets resurser. Sedan kan vi börja tala om lag och moral.

Jag skulle önska att Katolska kyrkan i El Salvador kraftfullt ställde sig på dessa kvinnors sida som nu blir föremål för godtycklig rättsskipning.

Vi har en kardinal i Sverige, vår biskop Anders Arborelius med makt och inflytande. Vi har ett kardinalskollegium som har en nyckelposition i den världsvida kyrkans ledarskap och där också El Salvadors av påve Franciskus nyss utsedde kardinal Gregorio Rosa Chavez ingår. Man önskar att dessa brännande frågor om kvinnors rätt och likabehandling kunde lyftas där. Det vore ett genombrott. Katolska kyrkan skall inte vara en del av problemet utan en del av lösningen.

flykten

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Rättsövergrepp mot kvinnor i El Salvador. Katolska kyrkan borde vara en del av lösningen, ej en del av problemet.

 1. bema skriver:

  Fler bakgrundsfakta:

  Vid ett möte i San Salvador nyligen påpekade Amnesty Internationals Amerikachef Erika Guevara att den salvadoranska lagstiftningen slår särskilt hårt mot landets fattigaste kvinnor.
  – Det är väl känt att kvinnor från medel- eller överklassen kan genomföra betydligt säkrare aborter på privata kliniker i El Salvador, där de inte löper någon risk att gripas.
  Amnesty International menar att El Salvador måste legalisera aborter åtminstone i de fall där kvinnan blivit gravid på grund av våldtäkt eller incest, eller där kvinnas hälsa står på spel, samt i fall där fostret är mycket svårt skadat eller har små chanser att överleva.

  Nyligen träffade representanter för Amnesty International, samt den lokala organisationen Agrupación Ciudadana, och USA-baserade Centret för reproduktiva rättigheter, företrädare för landets regering. Detta för att framföra sina krav på en reformering av abortlagstiftningen och överlämna de 300 000 namnunderskrifterna.
  – Det finns åtminstone ett intresse för att prata, vi ser en viss öppenhet, säger Paula Ávila vid Centret för reproduktiva rättigheter till IPS.

  Abort var fram till 1997 tillåtet i El Salvador efter våldtäkt, om graviditeten utgjorde en fara för moderns liv eller om fostret riskerade att dö. Efter påtryckningar från konservativa lobbygrupper och den katolska kyrkan införde den dåvarande högerregeringen ett totalförbud.

  I El Salvador pågår ett intensivt arbete i det salvadoranska parlamentet för att förändra lagstiftningen. Representanter för det högerparti som satt vid makten när totalförbudet infördes 1998 vill se en straffökning för abort till 50 års fängelse.

 2. Alma-Lena skriver:

  Så bra att du lyfter detta! Så fruktansvärt att kristendomen, av alla religioner, används som medel för kvinnoförtryck. Våldet mot kvinnor är närmast en institution i Latinamerikja men nu måste kyrkan säga STOPP!

 3. Jonas M skriver:

  Det huvudsakliga problemet måste vara att vi har att göra med ett rättssystem som inte tillämpar de grundläggande rättsprinciper som gäller i Sverige och i det kontinentala västeuropeiska rättssystemet. Kyrkan skulle ju i och för sig kunna kritisera rättssystemet (eller tillämpningen i vart fall) utan att därmed försvara aborterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s