Påven vädjar om alla kristtrognas bön för biskopsynoden och för familjen

Under onsdagens audiens, på Marie bebådelsedag, satte påve Franciskus fokus på den stundande biskopsynoden om familjen i höst och uppfordrade alla att vara hängivna i bön för synoden, och för att kyrkan skall vara än merhängiven och förenad i ett vittnesbörd om Guds kärlek och nåd för världens familjer, där alla är inkluderade. Vi behöver förbön för synoden, inte skvaller, sade påven och inbjöd också dem som nu känner sig distanserade eller inte är vana vid att be att delta i denna gemensamma bön.

Små bönekort med en särskild bön för familjen delades ut och påven ledde alla som var samlade på Petersplatsen, 17000 personer i bön och reciterade bönen Var hälsad Maria. Han sade att bönen Var hälsad Maria på ett särskilt sätt anknyter till bandet mellan familjen och skönheten i detta att Gud valde att födas in i en verklig mänsklig familj.

Påven nämnde också Johannes Paulus II´s encyklika Evangelium vitae vars 20-årsjubileum firas idag. Encyklikan förklarar betydelsen av familjen som själva vaggan, livmoderns för mänskligt liv, och som en institution välsignad av Gud för att vara en kärlekens och livets gemenskap, begåvad med uppgiften och kapaciteten att föra livet vidare.

(Läs mera: Min tidigare artikel i Keryx som tar upp Evangelium Vitae)

Bandet mellan kyrkan och familjen är i själva verket heligt och okränkbart”, sade påven och förklarade att kyrkan har som en helig uppgift att vårda familjen, som är en Guds gåva i såväl goda som dåliga tider. Kyrkan kan därför ”aldrig överge familjen, även när den är bedrövad, sårad eller förringad på så många sätt”.

Kyrkans kommer att göra allting, sade påven, för att ta vård om den, hela den och inbjuda den till omvändelse och låta sig försonas med Herren”.

För att uppfylla denna kyrkans kallelse behöver hon verkligen böner som bes med kärlek till familjen och livet, sade påven, och att vi utgör en gemenskap som vet hur vi ”gläder oss med dem som gläder sig och sörjer med dem som gråter”.

Följande bön bad påven med de församlade under audiensen:

”Jesus, Mary and Joseph,
In you we contemplate
The splendour of true love,
We turn to you with confidence.

Holy Family of Nazareth,
Make our families, also,
Places of communion and cenacles of prayer,
Authentic schools of the Gospel,
And little domestic Churches.

Holy Family of Nazareth
May our families never more experience
Violence, isolation, and division:
May anyone who was wounded or scandalized
Rapidly experience consolation and healing.

Holy Family of Nazareth,
May the upcoming Synod of Bishops
Re-awaken in all an awareness
Of the sacred character and inviolability of the family,
Its beauty in the project of God.

Jesus, Mary and Joseph,
Hear and answer our prayer. Amen.”

—–

Var hälsad Maria, full av nåd.
Välsignad är du bland kvinnor,
och välsignad är din livsfrukt
JESUS
Heliga Maria, Guds Moder,
be för oss syndare
nu och i vår dödsstund. Amen.

popechristmas

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Påven vädjar om alla kristtrognas bön för biskopsynoden och för familjen

 1. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt,
  Jag har skrivit det tidigare, men det tål att upprepas det är familjer man bör tala om. Hur möter kyrkan olika typer av familjer på ett bra sätt? Vad finns att hämta i kyrkans tradition, med tanke på de varierande familjekonstellationer som funnits genom historien?
  Anneli

  • bema skriver:

   Helt riktigt, kyrkans omsorg om familjen måste sträcka sig till familjerna så som de se ut i praktiken, kärnfamiljer såväl som andra konstellationer som praktiskt finns, välmående familjer såväl som de som lider och är sårade, så tolkar jag kärnpunkten i det påven sade under onsdagsaudiensen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s