Grekisk-katolske ärkebiskopen: Den militära aggressionen i Ukraina en tragedi för alla. Beklagar rysk-ortodoxa ledares retorik

ShevchukLedaren för ukrainska grekisk-katolska kyrkan ärkebiskop Sviatoslav Shevchuk har skrivit ett öppet brev till världens religiösa och politiska ledare och till ”alla människor av god vilja” om den mycket svåra situationen i Ukraina. (Grekisk-katolska kyrkan är en med Rom unierad östlig kyrka).

”The tragedy that Ukraine is experiencing today, due to the military aggression, is a tragedy for all peoples, believers of all faiths and all social groups. Buildings, churches and monasteries of all religious and ethnic groups are being damaged or destroyed. Clergy of all faiths that exercise their pastoral ministry in the Donetsk and Luhansk Regions and Crimea have suffered, some risking their own lives.”

Ärkebiskopen konstaterar att det läge Ukraina befinner sig i nu inte kan beskrivas med ett annat ord än ”krig”. Rysslands annektering av Krim, separatiströrelsen i Donetsk- och Luthanskregionerna understödd av utländsk inblandning har medfört stort mänskligt lidande och förstörelse av infrastruktur som försvårar landets ekonomiska återhämtning.

Rena terrorhandlingar, mord och förföljelse samt kränkning av mänskliga rättigheter för olika minoritetsgrupper pågår. Allra värst utsatta är de muslimska krim-tatarerna. Ärkebiskopen varnar att tatar-gemenskapen i sin helhet är hotad. Några av dess ledare har drivits i landsflykt och utestängts från att återvända. Grekisk-katolska kyrkan liksom Romersk-katolska kyrkan, ortodoxa församlingar under Kiev-patriarkatet, protestantiska församlingar och den judiska gemenskapen är under allvarligt hot.

I april ökade våldet i östra Ukraina, enl myndigheterna har kring 1000 personer, bland dem utländska journalister och fredsövervakare kidnappats eller fängslats, en del har blivit torterade och dödade. De små grekisk-katolska och romersk-katolska minoriteterna i separatistkontrollerade områden utsätts för förtryck. Tre katolska präster har blivit kidnappade. Biskopsresidenset för grekisk-katolska kyrkan i Donetsk har  blivit rånat och stängt så att biskopen har berövats sitt kansli och all dokumentation. Biskopen och nästan alla grekisk-katolska präster har tvingats lämna Donetsk-området. Separatister har trängt in i kyrkan och vanhelgat den. Terrorister utpressar prästerna genom att hota att skada församlingsborna.

16 augusti stängdes systrakommuniteten Servants of Mary Immaculate i Donetsk och utsattes för åverkan. Systrarna kan nu inte återvända till sitt hem som används av separatisterna. Också protestantiska kyrkor har utsatts för våld och övertagande på samma sätt (bl.a. lokalerna för den av Livets ord grundade församlingen i Donetsk har tagits över av separatisterna, min anm.) Två söner till en pastor i en evangelikal kyrka och två diakoner blev tillfångatagna, torterade och dödade. Deras kroppar hittades i en massgrav i Sloviansk.

Ärkebiskop Shevchuk beklagar att ledarskapet för Ortodoxa kyrkan i Ryssland använder en retorik som blivit alltmer lik propagandan från den politiska ledningen och media i Ryssland vilket innebär att ovan nämnda förföljda kristna kyrkor förtalas:

”In recent documents, issued in Moscow at the highest level of the Russian Orthodox Church, particularly in a letter to the primates of the Orthodox Churches, Greek Catholics and the Ukrainian Orthodox of the Kiev Patriarchate, disrespectfully called “Uniates” and “schismatics,” are defamed. They are held responsible for the military conflict in Eastern Ukraine and are accused of generating the warfare, especially the violence against the Orthodox clergy and faithful endured as a result of military operations. Russian Orthodox leaders spread libelous information about the Ukrainian Greek Catholics and other confessions thereby putting them in danger from the separatist militants who identify themselves as warriors for the Russian Orthodoxy.”

Ärkebiskopen skriver att han starkt tillbakavisar alla sådana anklagelser. Påståenden att präster från Ukrainska grekisk-katolska kyrkan skulle ha utsatt andra kyrkors medlemmar för våld är osanna. Två ortodoxa präster som dödades i regionen är några bland tusentals civila dödade under konflikten, deras fruktansvärda död hade inget med deras religiösa tro att göra, de blev slumpvisa offer för granatelden, skriver ärkebiskopen som avslutar sitt öppna brev med en vädjan om att Ukraina får stöd från den globala kristenheten och alla människor av god vilja. Han ber omvärlden att kritiskt utvärdera det som skrivs i media.

”We need your prayers, your discernment, your good words and effective deeds. Silence and inaction will lead to further tragedy. The fate of Flight MH17 is an example of what may happen, if the terrorist activity is allowed to continue.”

 

Särskilt tråkigt är det att inte alla kristna ledare kan hålla ihop och samarbeta för fred och människors säkerhet, utan att de dras in i den politiska konflikten. De rysk-ortodoxa ledarnas retorik som ärkebiskopen refererar till känns inte bra. Ett möte mellan ryska och ukrainska kyrkoledare skall hållas i Oslo den 9-12 september, sponsrat av det norska utrikesdepartementet och med Norska bibelsällskapet som värd. Den rysk-ortodoxa kyrkan i Moskva är den enda av de inbjudna samfunden som tackat nej till mötet, rapporterar Världen idag

Det är fruktansvärda saker som händer i Ukraina, och det är viktigt att få ta del av kyrkoledarens öppna brev. Det händer så mycket i världen idag att vi riskerar att bli immuna och alltmer toleranta till våldet. Så får det inte bli. Samtidigt som vi kristna måste behålla lugnet och förtrösta på Gud får vi inte sluta reagera. Tragedin i Ukraina riskerar att komma i skuggan av den ännu mycket värre situationen med ISIL´s bestialiska våld i Mellanöstern där vi nu får ta del av berättelser från människor som kunnat undkomma. Läs Amnestys skakande rapport.

Kom till den nationella ekumeniska förbönsgudstjänsten för situationen i Irak och Syrien i Storkyrkan, Stockholm måndag 8 sept kl 17.00.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Politik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Grekisk-katolske ärkebiskopen: Den militära aggressionen i Ukraina en tragedi för alla. Beklagar rysk-ortodoxa ledares retorik

  1. Pingback: Ortodoxa kyrkor i Ukraina | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s