Att tänka med kyrkan – vad är det?

Katolsk horisont heter en YouTube-kanal som drivs av Gråbröderna i Jönköping. Det är en guldgruva för dem som vill lära känna Jesus Kristus och Katolska kyrkans tro.

För Katolska kyrkan är tron inte bara en privatsak, utan vi ingår i Kyrkans gemenskap, vi tror tillsamman med Kyrkan och tänker med kyrkan. Vad betyder det? Lyssna till denna 45 minuter långa frågestund med pater Joseph Maria Nilsson.

Fler mediaresurser för Katolsk evangelisation är på gång i Sverige. Denna vecka introduceras EWTN Nordic. Introduktionsvideo här:

 

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att tänka med kyrkan – vad är det?

 1. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Du skriver om youtubekanalen Katolsk Horisont”

  ”Det är en guldgruva för dem som vill lära känna Jesus Kristus och Katolska kyrkans tro.”

  Katolska kyrkan i Stockholms Katolska Stift är och förblir på småskolestadiet. Pater Joseph Maria Nilsson har hittat sin nisch som katolsk präktig och hurtig småskollärare på internet. En småskollärare är alltid en stor och aldrig ifrågasatt auktoritet för alla skolbarn. Det passar pater Joseph Maria som handen i handsken.
  Det är frivilligt att titta och lyssna. Absolut. Så frivilligt har jag tidigare lyssnat på studentprästen -eller snarare också småskolläraren – Marc-Stephan Giese som som undervisar om ”Varför kan Katolska Kyrkan inte öppna prästämbetet för kvinnor?”

  http://www.katolskvision.se/blog/?p=25238

  Som progressiv katolik i Stockholms katolska Stift är det rent ut sagt plågsamt att se vilka katolska företrädare som står för utbudet i youtubekanalen och inse att det finns en kyrkopolitisk agenda bakom Katolsk Horisont liksom också EWTN. Katoliker ska inte växa upp. De ska hållas kvar i småskolan livet ut. Det är enklast så.

  // Irène

  • bema skriver:

   Småskola behövs också för nyblivna kristna och katoliker. Men det är rätt, det är inte meningen att man skall hållas kvar på småskolestadiet hela tiden. Senare behöver man ”fast föda” som Paulus skriver (1 Kor 3:1-3). Också korintierna verkade ha svårt med detta och dröjde sig kvar på barnastadiet.

   De som känner sig träffade av kritiken att ha en politisk agenda att hålla det katolska folket kvar på barnastadiet må svara på din kritik.

   Ett allvarligt problem som jag vill lyfta fram är att så mycket möda ägnas åt att erbjuda program av olika slag åt de redan frälsta, medan så lite energi ägnas åt det som skulle vara kyrkans egentliga uppgift: Att nå ut till dem som står utanför kyrkan. Det är syftet med den nya evangelisationen. Alla katoliker är kallade att delta i den. Men då behövs fast föda.

 2. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  ”Att nå ut till dem som står utanför kyrkan. Det är syftet med den nya evangelisationen.”
  Den nya evangelisationen har inte tagit hänsyn till att vi i västvärlden lever i en internetvärld som ser totalt annorlunda ut än världen på Paulus tid då ingen bibel fanns och ingen Troskongregation och varje predikant kunde predika lite enligt sin egen fason.
  Inte undra på att evangelisationen går bäst där internet är som sämst ……
  // Irène

  http://www.katolskvision.se/blog/?p=25285

  • bema skriver:

   Nej, det är sant. Man har inte anpassat sig till den nya tiden utan är kvar i gamla metoder även om man använder moderna media. Media har sin plats, men man kommer inte ifrån den personliga relationen och vittnesbördet från person till person.

   Bara det faktum att Katolska kyrkan skall evangelisera var åtminstone till nyligen kontroversiellt för många katolska präster och även lekmän: Evangelisation ansågs som något protestanter ägnar sig åt.

   Och att man måste tillämpa andra metoder idag för att nå dagens människor än under tidigare epoker är självklart. Det är därför evangelisationen kallas ny:
   Ny till sina metoder (global värld, internet, människor ställer andra frågor idag, ekumenisk samverkan etc)
   Ny till sin inriktning: (ej till ”missionsländerna”, utan Europa och Västvärlden är det nya missionsfältet)
   Ny till sin iver (i den Helige Andes kraft, varje döpt kristen känna kallelsen att evangelisera)

   Vi har inte sett denna vision förverkligad ännu. Påve Franciskus apostoliska maning och uppföljaren till Paulus VI´s Evangelii Nuntiandii, Evangelii Gaudium anger riktningen. Men det måste till mer än stora ord och påvliga förmaningar. Om inte ett stort antal katoliker sätter detta i världen får vi se en kyrka som lever en tynande tillvaro under nästa generation.

   Att evangelisationen är ny betyder inte att kyrkan skall anpassa sig till den moderna världen. Det sägs ibland att Kyrkan har svar på frågor som människor inte längre ställer i dagens värld. Men det betyder inte att Kyrkan skall sluta tala om Gud och tron. Ibland behöver man utmana och fråga sig om inte dagens människor också borde ställa andra frågor. Det gäller att hitta dialogpunkten där.

   Det blir ju problematiskt om det är som du säger att prästerna håller kvar katolikerna på barnstadiet. Biskopar och präster skall ju gå i spetsen och inspirera Guds folk. Det är folket, inte de vigda ämbetsbärarna som är kontaktytan mot världen.

 3. Jonas M skriver:

  Jättebra Bengt att du lyfter fram Katolsk horisont som verkligen innehåller uppbyggliga videor med bl.a. pater Joseph Maria. Det handlar inte om någon politik utan att föra fram vad Kyrkan lär. För de som har en uppenbart okatolsk tro alla eufemismer till trots och förfäktar att inte endast män kan bli präster framstår det förstås i deras ögon annorlunda.

  • bema skriver:

   Nej, så enkelt är det inte. Att tänka med kyrkan är att älska kyrkan, ha en djup förståelse och respekt för den flertusenåriga reflektion över evangeliet som lett fram till hennes förståelse av tron som grund för dogmatiken idag och ha detta med sig då man reflekterar över tron.

   Men det är inte att robotmässigt föra fram vad kyrkan lär. Konstruktiva kritiker kanske tänker mycket bättre tillsammans med kyrkan än de som bara rakt av accepterar att allt skall vara som det alltid varit. Dogmer är något som utvecklas i takt med att kyrkans självförståelse utvecklas. Frågan om prästämbetet handlar om kyrkosyn och sakramentsteologi, antropologi och förhållandet mellan motsatsparen maskulinitet/femininitet och man/kvinna som biologiskt kön och synen på genus och kön i vidare bemärkelse. Det är långtifrån en avslutad diskussion, här sker ett dogmutvecklande tänkande där inte minst kvinnliga feministteologer lämnar viktiga bidrag till diskussionen. Det är också en fråga av ekumenisk vidd som gäller hela kristenheten och där andra samfund ser med intresse på den levande diskussionen inom Katolska kyrkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s