Flummigt värre i Nacka församling

En stor frestelse för kyrkan idag är att hemfalla åt GNOSTICISM säger påve Franciskus. Det innebär en helt och hållet subjektiv tro som enbart förtröstar på det logiska tänkandet inom ramen för en uppsättning favoritidéer eller en uppsättning information men som slutligen stänger in människan i sina egna tankar och känslor. Gnostisk spiritualism är något helt annat än den inkarnerade Gud vi möter i Kristus. Skillnaden mellan kristen trancendens och gnostisk spiritualism framstår i inkarnationens mysterium. Vår uppgift som kristna är att vittna om och leva ut inkarnationens mysterium i världen. Om vi inte gör det bygger vi på lösan sand, Gud förblir en steril idé, vi bär ingen frukt. Teologin ‘uppfinner’ inte genom en intellektuell reflexion vad som är möjligt att tro och vad inte – om det vore så skulle den kristna tron bara vara en produkt av vårt eget tänkande och alltså ren religionsfilosofi. Teologisk vetenskap som förstår sin roll rätt är istället ett försök att förstå den ingenkännandets gåva som föregår den.

Jag skrev nyligen om att det finns en förkärlek hos många inom den liberala reformkatolska rörelsen i västvärldens Katolska kyrka att ta in gnosticerande nyandliga idéer som New Age. Det prästen Johanna Andersson beskriver sker i Nacka församling (Svenska kyrkan) är ett typiskt exempel på detta också. Jag återger här hennes inlägg från bloggen Kristen Opinion.

KRISTEN OPINION

I senaste numret Kyrkans tidning (21/1) berättas om Nacka församling och ett rött tält. I detta röda tält samlas kvinnor för att mötas i ”det kvinnliga”. Aha, tänker läsaren: ännu en könssegregerande praktik av det slag som numera uppstår dagligen i Europa på badhus och bussar? Och ännu ett bidrag till en essentialistisk och polariserad syn på kön?

I artikeln framgår att en av initiativtagarna till detta röda tält är kyrkopolitikern Ann Gripenlöf i Nacka församling. Gripenlöf är socialdemokrat och innehar uppdrag inom såväl partiet som Svenska kyrkan. Hennes engagemang i Svenska kyrkan startade för några år sedan när socialdemokraternas gruppledare i Nacka församling och ordförande i kyrkorådet frågade om Gripenlöf inte ville vara med och engagera sig i kyrkofullmäktige. På detta svarade Gripenlöf:

” – Jag har alltid varit intresserad av existentiella frågor men hade tidigare ingen direkt relation till Svenska kyrkan”

Gripenlöf är dock inte bara kyrkopolitiker, en inkomstkälla är…

Visa originalinlägg 343 fler ord

Detta inlägg publicerades i Church och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Flummigt värre i Nacka församling

 1. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt,
  Jag ska på en gång säga att jag inte vet särskilt mycket om gnostikerna. För mig har de inte varit mer än en av de grupper som kämpade om makten i kristenhetens begynnelse och förlorade. Kanske är det just det faktum att de källor som finns att tillgå till stor del är segrarnas historia som gjort att det känts som en alltför svår uppgift att få en rättvisande bild. Men det är ju inte bara du som är fascinerad av dem, så jag får nog försöka läsa på.

  Det jag vill kommentera nu är din inledning :”Det innebär en helt och hållet subjektiv tro som enbart förtröstar på det logiska tänkandet inom ramen för en uppsättning favoritidéer eller en uppsättning information men som slutligen stänger in människan i sina egna tankar och känslor.”

  Om jag uppfattar dig rätt tycker du att detta stämmer in på reformkatoliker, jag skulle säga att det är en klockren beskrivning av många värdekonservativa kristna, inte bara katoliker.
  Men egentligen tror jag inte ovanstående beskrivning ska användas på åsikter, utan på en viss typ av fundamentalistiskt lagda människor.
  Anneli

 2. Thorsten Schütte skriver:

  Jag har svårt för den här plötsliga vurmen för reinkarnation lite varstans. Det räcker mera än väl med en sejour här på jorden…

 3. Pingback: Klipp och klistra ihop din egen meningsmotståndare | Annelis blogg

 4. Alma-Lena skriver:

  Gnostiker finns än idag, de hävdar iaf att de tillhör en obruten tradition från hellenismen tills nu: http://gnosis.org/gnintro.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s