Jesus eller Muhammed: Det gäller att kunna hålla flera bollar i luften samtidigt.

Når påve Franciskus talar om att islamistiskt inspirerad terror inte skall identifieras med Islam som religion, och då några religiösa ledare, bland dem biskop Anders Arborelius och Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén skriver i DN att terrorhotet idag inte får urarta till en kulturkamp, så tolkar jag inte de kristna ledarnas intention som att de vill förminska korset och frälsningen i Jesus Kristus, inte heller som att de vill bortse från de negativa influenser en militant tolkad Islam som vi ser aktivt eller passivt understödjas i flera av våra moskéer har. Där får man inte vara naiv.

Jag tolkar dem istället så, att vi kan inte bortse från att det finns många fredligt sinnade muslimer och en muslimsk kultur som levt i fredlig samexistens med övriga världen. Wahabitisk salafism som motiverar krig mot ”otrogna” och förtryckande sharia-lagar är en sekterism inom islam som majoriteten av världens muslimer inte vill identifiera sig med. Och mycket av den islamistiskt inspirerade terrorism vi ser i västvärlden idag är inte alls religiöst grundad. Många av terroristerna är unga människor uppvuxna i väst som inte alls tidigare varit praktiserande muslimer men som radikaliseras, ofta helt mot deras föräldrars vilja. Joel Halldorf tycker jag har ett bra perspektiv i denna Expressen-artikel.

Vi kan i religionsfriheten inte neka fredliga muslimer deras kulturella tillhörigheter utan acceptera att vi lever i ett multikulturellt land. Jag tolkar påven och författarna av DN-artikeln som att främjande av ömsesidig respekt och fredlig samexistens bättre gagnar fred och utveckling än konfrontation med majoriteten av muslimerna.

Debatten här i Sverige blir ofta polariserad i ett antingen eller: Antingen accepterar vi en sekulär enhetskultur och förpassar religionen till den privata sfären (med kyrkliga förtecken: som vissa inom det politiska ledarskiktet i Svenska kyrkan enligt en ofta framförd kritik sista åren tycks vilja, plädera för en utslätad enhetsreligion där man tonar ner det unika i kristendomen så mycket som möjligt) eller ser vi Islam som ett problem, konfronterar detta och för den kulturella kampen fullt ut. Att rektionen på Gunnar Sjöbergs kritik av #mittkors-kampanjen blev så kraftig berodde nog på att man under lång tid sett och kritiserat denna utslätande hållning från Svenska kyrkans sida.

Jag menar att vi måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt. Och vi måste sluta med att snabbt inrangera människor i ena eller andra lägret i denna polariserade debatt. Sjöberg gjorde ju en pudel och insåg att han hade gjort en missbedömning och borde ha insett vilka reaktioner hans utspel skulle få. Sedan ville han vara med i kampanjen men fick inte för att många människor som var med i kampanjen tog illa vid sig. Detta illustrerar hur problematiskt det är, hur svårt vi har att förlåta och ta till oss när människor ändrar sig.  Istället vill fortsätta att ha kontroll över dem genom att inrangera dem i fack. Att Sjöberg inte fick vara med solkar ner #mittkors-kampanjen lite.

Som kristna är vi kallade att vara både fromma som lamm och listiga som rävar. Vi är kallade att möta varje människa där hon står och acceptera hennes fria vilja och frihet, samtidigt som vi är kallade att sprida evangeliet om Jesus Kristus, ett evangelium som talar om kärlek och offer som upplevs som befriande och attraktivt också för många muslimer. Vi upplever idag en aldrig tidigare skådad kristen väckelse bland muslimer, både bland de som flytt till västvärlden och i deras hemländer.

popeimam

Påve Franciskus träffade i maj shejk Ahmed al-Tayed som är storimam vid al-Azhar i Kairo, sunni-islams mest prestigefyllda läroinstitution. Det är första gången någonsin som en storimam från Al-Azhar reser till Vatikanen.

 

Detta inlägg publicerades i Religion, Samhälle, Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Jesus eller Muhammed: Det gäller att kunna hålla flera bollar i luften samtidigt.

 1. Pingback: Visad medkänsla inom en grupp eller familj är inte ett angrepp på utomstående | Rebellas andra

 2. Bengt, är det bara ”islamskt inspirerad terror” vi bevittnar runt om i världen. Har det verkligen inget med islam som religion att göra? Studerar man t ex Open Doors World Watch List 2016 är det uppenbart att det pågår mer eller mindre extrem förföljelse av kristna i stort sett i alla muslimska länder. Inte sällan med regimernas tysta gillande. Är då alla dessa terrorister?
  Kritiken mot Svenska kyrkan, dess biskopar och också ärkebiskop, har sin grund i den passivitet som man visar när det gäller att stödja kristna (se t.ex. GP’s ledartext av Mathias Bred den 7 aug). Och hur oerhört naiva man är när man talar om islam. Självklart finns många muslimer som inte alls stöder någon form av terror mot andra människor. Men samtidigt hämtar islamisterna sin näring och inspiration från koranen. Som bl.a. Mohamed Omar så initierat skriver om på bloggsiten Det Goda Samhället.
  Det är nog också denna bakgrund som upprörde så många när Gunnar Sjöberg, ivrigt understödd av flera biskopar, hårt kritiserade initiativet #Mitt kors till stöd för utsatta kristna. När Sjöberg sedan gör en pudel och vill ansluta sig, borde han väl fått det. Samtidigt undrar man lite över avsikten – ville han rent av få lite koll på vilka som gått med? Insinuant tanke, måhända – men inte helt grundlös, tycker jag.
  Sedan, ditt sista stycke var riktigt bra. Och glädjande med denna väckelse bland muslimer. Frågan är bara om SvK’s biskopar gläds?

  • bema skriver:

   Staffan, ja, man kan alltid ha funderingar kring människors motiv för sina handlingar. Utan att vara naiv och utsätta sig för fara, så är min hållning att ta människor på orden och utgå från vad de explicit säger. Har de sedan en dold agenda kommer detta att visa sig med tiden, och de samlar kol på sitt eget huvud.

  • Rebellas andra skriver:

   Vilka som är med i FB-gruppen syns, även om man inte är medlem. Så det möjliga motivet tror jag du kan stryka.

 3. Pingback: Islam – islamism. Varför är det så laddat att tala om Islams dåliga sidor? | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s