Varför blir folk trumpna när Trump och påven talar.

Donald Trump

Påve Franciskus och Donald Trump är olika på många sätt, men i ett avseende är de lika: I sin frispråkighet och vana att tala rätt ut. Påven frångår ofta protokollet och säger saker spontant som gör att Vatikanens informationsavdelning och F Lombardi får bråda dagar att förklara vad påven menade och vad han inte menade. Denna kommunikativa direkthet hos påven verkar vara en medveten strategi. Man skall kunna möta människor med naturlig öppenhet och kommunicera direkt och ärligt utan att på politikers vis lära sig att undvika vissa frågor och svara på annat än vad folk frågar. Det är en naturlig följd av påvens människosyn och att respektera och se varje människa han möter. Alla har inte förståelse för detta.

Från internt kyrkligt håll, särskilt från konservativa får han kritik för att skicka fel signaler och inte vara tillräckligt tydlig med Katolska kyrkans lära, trots att han är minst lika ortodox i lärofrågor som sin föregångare Benedikt XVI. Från konservativt och republikanskt politiskt håll får han kritik att vara ”för politisk” när han lägger sig i frågor som miljö, flyktingfrågor och fördelning mellan fattiga och rika eller angriper girigheten i ett system där marknadskrafterna tillåts löpa amok.

popeusa

 

Donald Trump har fått hela det politiska etablissemanget i USA i gungning. Olika utgångspunkter i sak har de båda, men själsfränder i att tala klarspråk, ha skinn på näsan och inte bli förnärmade av kritik utan tvärtom ge svar på tal och erbjuda en ordentlig match. Det har därför varit njutbart och underhållande för mig att ta del av den dynamik mellan de två som utspelat sig i samband med påvens Mexiko-resa och hans stora utomhusmässa i Juarez vid gränsen till USA. Påven kunde ju inte undgå att få frågor om Trumps löfte att bygga en mur mot Mexiko om han blir president.

Och runtomkring står människor förankrade i det politiska gamla etikettsystemet som blir trumpna och har synpunkter på vad påven kan säga och inte säga och förmanar honom att inte lägga sig i politiken.

Påven känner ju inte Donald Trump och han har säkert inte heller specialstuderat USA´s politik,annat än att han satt sig in i vissa frågor i samband med sitt besök i USA förra året, då ju flera kristna amerikanska politiker rasade mot honom för hans miljöengagemang. Den kritiken satte han sig in i och gav svar på tal. När han nu på planet hem från Mexiko mot bakgrund av hans engagemang för flyktingar och migranter fick frågan av en journalist vad han tyckte om en presidentkandidat som lovat att bygga en mur mot Mexiko svarade han allmänt, och med reservation för att han inte kände personen i fråga:

”A person who only thinks about building walls and does not focus on building bridges is not a Christian. This is not the Gospel. In regards to voting and not voting, I will not get involved. I’m just saying that this man that is saying this is not a Christian, if he has really said all of these things. Until then, I’ll give him the benefit of the doubt.”

 

 

Huruvida Trump i själva verket bara är en murbyggare och inte alls en brobyggare avstod påven från att bedöma. Han är tydlig med att han inte känner Trump och hans svar är principiellt. Om en person bara tänker på att bygga murar och inte fokuserar på att bygga broar mellan människor, så är han inte en kristen. Påve (pontifex) betyder just brobyggare, och mycket av Franciskus ansträngningar i kyrkan och världen går ut på att bygga broar mellan människor, så det är inte ett dugg förvånande att han uttrycker sig så.

Trump å sin sida tog givetvis tacksamt emot påvens intervention och tog tillfället i akt att kommentera. Trump säger att han inte har något emot påven, att han gillar honom men att påven blev utnyttjad och inte känner till så mycket om amerikansk inrikespolitik, vilket han har rätt i. I media framställs det som att påven direkt kritiserat Trump och sagt att han inte är kristen, vilket alla som lyssnar till vad han sade kan konstatera inte stämmer.

Trump sade att han är visst en god människa och en god kristen, och sade att han inte bara är ute efter att stänga ut migranter, utan att han vill ha en reglerad invandring där man vet varifrån människorna kommer, vilka de är och vad de skall göra i USA. Därmed antyder han att han också vill vara brobyggare. Trumps retorik låter väldigt provokativt utestängande, men i själva verket talar han väl bara klarspråk om den problematik vi också i Europa och Sverige brottats med sista tiden att få till stånds en kontrollerad invandring istället för en kaosartad situation där vi inte vet vilka människor som uppehåller sig i våra länder. Det återstår att se hur politiken kommer att gestalta sig i praktiken om han välkommet till makten. Inte så stor skillnad mot de övriga republikanska kandidaternas kan jag tänka mig. Jag säger hellre en grov retorik och en human praktik än en tillrättalagd mjuk retorik som man inte sedan kan leva upp till.

Det viktiga är att ha en politik som bygger på realism och kombinerar humanitet och säkerhet.

 

—————————–

Fler länkar:

Full text av journalisternas intervju med påven på väg hem från Mexiko

Att tolka påve Franciskus

John Allen: Should a pope get involved in politics – Of course he should

Kardinal Sean O´Malley: US immigration policy must combine compassion and safety

Archbishop Gomez: The Pope’s focus is human suffering, not Donald Trump

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Samhälle och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Varför blir folk trumpna när Trump och påven talar.

  1. Pingback: Exkluderande murbyggande nationalistisk kristendom på väg att dö ut, lämnar plats för förnyelse | Bengts Blogg

  2. Pingback: Det fria öppna Europa överlever inte utan vårt aktiva stöd | Bengts Blogg

  3. Pingback: Kyrka och politik, politiker och kyrka och det upplysta samvetet | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s