1 september böndag för vår jord

I ortodoxa kyrkan har 1 september flera år varit en böndag för skapelsen, och från i år har påven tagit initiativ till att även Katolska kyrkan ansluter sig till denna.

Tidigare i år gav påven ut miljöencyklikan Laudato Si. Här min högst inofficiella egna översättning av punkterna 66-67:

Skapelseberättelserna i 1 Moseboken framställer i symboliskt berättande form djupa lärdomar om människans existens och dess realitet i historien. De framställer människolivet som grundat på tre fundamentala och med varandra nära förbundna relationer:

  • med Gud,
  • med medmänniskan
  • med jorden själv.

Enligt Bibeln har dessa tre relationer blivit brutna, både i yttre bemärkelse och inom oss själva. Denna brustenhet är synd. Harmonin mellan Skaparen, mänskligheten och skapelsen i sin helhet bröts sönder genom att vi föredrog att ta Guds plats och vägrade att acceptera vår begränsning som skapade varelser. Detta i sin tur förvanskade vårt mandat att råda över jorden (1 Mos 1:28), bruka och bevara den (1 Mos 2:15). Därför har den ursprungligen harmoniska relationen mellan människa och natur blivit konfliktartad (1 Mos 3:17-19).

Det är betecknande att den harmoni som S:t Franciskus av Assisi erfor med hela skapelsen sågs som ett helande av det sönderbrutna. S:T Bonaventura antog att S:t Franciskus på något sätt återvände till den ursprungliga oskulden genom universell försoning med allt skapat. Detta är långt från vår situation idag där synden är manifesterad i all sin destruktiva kraft i krig, olika former av våld, utnyttjande och missbruk, övergivandet av de mest sårbara och attacker mot naturen.

Vi är inte Gud. Jorden var här före oss och den har givits oss. Detta ger oss möjlighet att reagera på anklagelsen att det judisk-kristna tänkandet, på grundval av skapelseberättelsen som ger människan ”herravälde” över jorden (1 Mos 1:28), har uppmuntrat till otyglad exploatering av naturen genom att utmåla henne som dominant och destruktiv till sin natur. Detta är inte en korrekt tolkning av Bibeln som den förstås av kyrkan. Även om det är sant att vi kristna tidvis haft en felaktig tolkning av Bibeln, så måste vi numera kraftfullt avvisa tanken att vår skapelse till Guds avbild och getts herravälde över jorden motiverar absolut herravälde över andra varelser.

De bibliska texterna måste läsas i sitt sammanhang, med en lämplig hermeneutik som inser att de säger åt oss att ”bruka och bevara” den jordiska trädgården (Mos 02:15). ”Bruka” avser att odla, plöja eller arbeta, medan ”bevara” betyder att ha omsorg om, övervaka, skydda. Detta innebär ett ömsesidigt ansvar mellan människan och naturen. Varje samhälle kan ta av det jorden ger vad det behöver för sitt uppehälle, men det har också skyldighet att skydda jorden och säkerställa dess fruktbarhet för kommande generationer. ”Jorden är Herrens” (Ps 24: 1); honom tillhör ”jorden med allt som är på den” (5 Mos 10:14). Därför avvisar Gud varje anspråk på absolut ägande: ”När ni säljer jord skall ni inte sälja den för all framtid, ty landet är mitt. Ni är ju främlingar och gäster hos mig ”(3 Mos 25:23).

Laudato Si på engelska från Vatikanens hemsida

En sammanfattning av encyklikan på svenska finns på Katolska stiftets hemsida

Bön:

Father, we praise you with all your creatures.
They came forth from your all-powerful hand;
they are yours, filled with your presence and your tender love.
Praise be to you!

Son of God, Jesus,
through you all things were made.
You were formed in the womb of Mary our Mother,
you became part of this earth,
and you gazed upon this world with human eyes.
Today you are alive in every creature
in your risen glory.
Praise be to you!

Holy Spirit, by your light
you guide this world towards the Father’s love
and accompany creation as it groans in travail.
You also dwell in our hearts
and you inspire us to do what is good.
Praise be to you!

Triune Lord, wondrous community of infinite love,
teach us to contemplate you
in the beauty of the universe,
for all things speak of you.
Awaken our praise and thankfulness
for every being that you have made.
Give us the grace to feel profoundly joined
to everything that is.

God of love, show us our place in this world
as channels of your love
for all the creatures of this earth,
for not one of them is forgotten in your sight.
Enlighten those who possess power and money
that they may avoid the sin of indifference,
that they may love the common good, advance the weak,
and care for this world in which we live.
The poor and the earth are crying out.
O Lord, seize us with your power and light,
help us to protect all life,
to prepare for a better future,
for the coming of your Kingdom
of justice, peace, love and beauty.
Praise be to you!
Amen.

prayer1sept

Mer om böndagen

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 1 september böndag för vår jord

  1. Staffan skriver:

    Mycket intressant och tänkvärt. Visst måste vi oförtröttligt be för skapelsen. Men också öppet och frimodigt tala om Bibelns syn och detta ”ömsesidiga ansvar mellan människan och naturen. Varje samhälle kan ta av det jorden ger vad det behöver för sitt uppehälle, men det har också skyldighet att skydda jorden och säkerställa dess fruktbarhet för kommande generationer”. Vilken klokskap som ligger i dessa texter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s