Taizé-kommunitet etableras i Kiev

Den ekumeniska gemenskapen Taizé finns nu representerad i Ukraina. En provisorisk kommunitet har  etablerat sig i en våning nära Kievs centrum på Dnjeprs vänstra strand, meddelar Signum.

Sedan många år kommer ungdomar från Ukraina liksom från andra länder i Europa, också från Sverige, till Taizé i Frankrike för att delta i gudstjänstliv och bön. Varje år ordnas ett bönemöte i någon europeisk storstad vid tiden kring nyår. 2012 var det i Rom.

Taizé har betytt mycket för ekumenik och samförstånd mellan kristna av olika traditioner, och jag tror det är mycket bra att de finns i detta oroliga hörn av världen där de kan bidra till hopp, fred och försoning, inte minst mellan kristna där vi tyvärr hör om oförsonliga tongångar från vissa kristna ledare vilket bidrar till förföljelse av vissa kristna kyrkor. Läs John F Allens artikel i nystartade Crux.

baloisTaizes ledare broder Alois höll ett mycket fint anförande vid Eukaristiska kongressen i Dublin sommaren 2012 där han lyfte fram och belyste de positiva sidorna hos de olika kristna traditionerna:

Kristna i Öst har fokuserat på Kristi uppståndelse, som redan har förvandlat världen. Är det inte tack vare detta som många av dem lyckades övervinna decennier av lidande i det förflutna? I Öst har Kyrkofädernas lära bevarats med stor trohet. Klosterväsendet som  de gav till Väst har ingjutit kontemplativt liv åt  hela kyrkan. Kunde kristna i väst vara mera öppna för dessa skatter?

Reformationens kristna har betonat vissa av evangeliets sidor: Gud erbjuder sin kärlek gratis: genom sitt Ord möter han var och en som lyssnar och praktiserar det; den enkla tilliten till tron leder till Guds barns frihet, till det ögonblickliga livet med Gud idag; gemensam sång uttrycker Guds Ord. Är inte dessa värden  som de reformerta kristna bekänner sig till viktiga för oss alla?

Den katolska kyrkan har genom sin månghundraåriga historia synliggjort gemenskapen med Kristus. Hon har ständigt sökt efter en balans mellan den lokala kyrkan och den universella Kyrkan. Den ena kan inte existera utan den andra. Ett gemensamt prästämbete har hjälpt till att behålla enheten i tron. Kunde inte alla döpta gå vidare i en fortsatt förståelse av detta prästämbete?

Läs mera om broder Alois anförande här: En lidelse för Kristi kropps enhet. Hela anförandet på video nedan:


 

 

Detta inlägg publicerades i Church och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s